Digital Creativity18-01-2021: 10 tips om de lockdown door te komen

18-01-2021: 10 tips om de lockdown door te komen

Veel mensen zitten thuis met deze harde lockdown. Kinderen moeten aan hun schoolwerk, zelf zit je de hele dag in zoom meetings, dan heb je het huishouden nog… Kortom, het is zwaar. En dan is het wel extra fijn als je even je ontspanning kan pakken. Of misschien ligt in jouw situatie alles wel stil, en verveel je je te pletter. Wat jouw situatie ook is, wij geven je 10 tips om deze lockdown door te komen!

 1. Videochatten
  Veel vrienden en/of familie zie je momenteel waarschijnlijk niet. Daarom is het heel handig dat we in 2021 leven! Pak je smartphone erbij, en ga videochatten met elkaar! Bijna iedereen heeft wel WhatsApp of Messenger op zijn telefoon staan, waarmee je kunt videobellen. Het leuke bij Messenger is dat je verschillende filters kunt aanzetten (handig als je die wallen niet wilt laten zien), een andere achtergrond kan kiezen (toch nog een beetje op vakantie), maar ook spelletjes met elkaar kan spelen! Have fun!
 2. Stop Motion
  Een hele leuke activiteit om de kids bezig te houden, maar ook als volwassene is dit erg leuk om te doen. Download ‘’Stop Motion Studio’’ op je telefoon of tablet, pak wat speelgoed of andere attributen en je kunt al aan de slag. Voor het mooiste resultaat zorg je dat de camera stabiel blijft, door bijvoorbeeld een statiefje te gebruiken. Zet op het eind nog een vrolijk muziekje eronder, en klaar is je animatie!
 3. Vloggen
  Nee, je hebt geen dure vlogcamera nodig. De meeste telefoons hebben tegenwoordig al zo’n goede camera, dat dit ook prima werkt! Zorg voor een volle batterij, genoeg opslag (videobestanden zijn groot!) en je kunt al aan je eigen videodagboek beginnen. Laat zien wat je thuis zoal doet, maar film ook zeker die mooie boswandeling die je maakt. Edit je bestanden tot een leuke vlog met wat effecten en muziekjes, en hij is klaar om op YouTube gezet te worden! Of hou het gewoon lekker voor jezelf 😉
 4. Fotograferen
  Over die mooie boswandeling gesproken: dit is het perfecte moment om je fotografie skills te ontdekken! Ook hier geldt weer dat een smartphone al voldoende is. Maar heb je toevallig een goede camera liggen, dan gebruik je die natuurlijk! Kleed je goed aan en ga op pad. Wat zie je allemaal? Wat vind jij interessant om vast te leggen? Deel je mooiste plaatjes op social media, zodat anderen mee kunnen genieten!
 5. Photoshop
  Als je er dan écht voor gaat met fotografie, dan wil je jouw plaatjes misschien wel verder bewerken. Het bekendste programma is Photoshop. Ga hier goed voor zitten, want er is heel veel mogelijk! Hier is ook een gratis mobiele versie van, wat ideaal is als je met je smartphone werkt.
 6. Magische kleurplaten
  Dit is een tip voor als je kleine kinderen thuis hebt zitten. Download de gratis app ‘’Quiver’’ op je telefoon of tablet en download een van de (gratis) kleurplaten die hier in staan. Deze print je uit en het kleuren kan beginnen. De meeste kleintjes zijn hier vaak zo’n 30-60 minuten zoet mee, waardoor jij minstens een half uur ongestoord je ding kan doen. Zijn ze helemaal klaar met kleuren, dan pak je de app er weer bij en scan je de kleurplaat. Hierdoor komt de kleurplaat tot leven en kan je verschillende interacties uitvoeren. Plezier gegarandeerd!
 7. TikTok
  Dit was natuurlijk dé hype van vorig jaar, maar ook nu is het nog steeds erg vermakelijk voor zowel jong als oud. Zoek de leukste dansjes of challenges op, en voer deze vervolgens zelf uit. Doe maar extra gek, want als je je instellingen op privé hebt staan, hoeft niemand deze filmpjes te zien.
 8. Throwback Thursday
  Of welke dag dan ook. Het is altijd leuk om herinneringen op te halen. Facebook en Instagram werken al een hele tijd met deze functie, waardoor je je posts van x jaar geleden terug kan zien. Maar ook op je telefoon of laptop staan vast heel veel foto’s en filmpjes die je waarschijnlijk al een tijd niet hebt gezien. Misschien heb je zelfs nog ergens in huis een oude externe harde schijf, fotoboeken of dia’s liggen. Afstoffen dus die handel!
 9. Lezen
  Wil je echt even tot rust komen, dan is een boek lezen altijd een goed idee. Ben je door al je boeken heen? Dan stap je gewoon over op digitale. Je hebt geen speciale e-reader nodig, lezen kan gewoon op telefoon of tablet. En dankzij de speciale filters, die vaak al ingebouwd zijn, hoef je geen last te hebben van blauw licht. Dat wordt heerlijk slapen.
 10. Of…
  Heb je nou helemaal niks met bovenstaande tips, of ben je zo uitgeblust dat je er simpelweg de puf niet voor hebt, dan is er altijd nog Netflix! Of Videoland. Of Disney+. Maar dan wel heerlijk vanuit een knus, zelfgebouwd dekenfort!