Deepfake

Deepfake

Deepfake

Deepfake is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van kunstmatige intelligentie. Het wordt gebruikt om bestaande afbeeldingen en video te combineren. Op deze manier kun je bijvoorbeeld jouw gezicht op die van andere mensen plakken. Zo kun je bekende mensen iets laten zeggen zonder dat zij dat echt gezegd hebben.

In deze bijzondere workshop gaan de leerlingen kennismaken met deze nieuwe techniek. Door gebruik te maken van een app gaan zij een aantal invloedrijke mensen opzoeken en hun gezicht vervangen door dat van zichzelf. Ze bedenken dan zelf een tekst die ze deze mensen willen laten zeggen. Belangrijk is om de afbeeldingen goed te bewerken en de teksten duidelijk in te spreken. Na afloop worden de video’s bekeken en beoordelen de leerlingen de gemaakte filmpjes op het realiteitsgehalte.

Doelstelling
Het leren omgaan met Deepfake en kunstmatige intelligentie. Ze doen dit door fotografie en video te combineren met de bovenstaande technieken. Daarnaast leren zij om zich te verdiepen in de visuele kenmerken van foto’s en video’s. Ze doen dit door een mix van artistieke en technische middelen te verkennen en toe te passen. De leerling leert met behulp van visuele of auditieve middelen verslag te doen van deelname aan kunstzinnige activiteiten, als toeschouwer en als deelnemer. De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars. (kerndoelen 51 en 52)

Workshop nummer:
0251

Doelgroep:
VMBO, SVO, HAVO, VWO

Duur:
100 minuten (2 lesuren)

Aantal deelnemers:
25 leerlingen

Locatie:
Op school

Meer weten over deze workshop? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen: