Fake news film

Fake news film

Fake news film

Fake news is iets dat de maatschappij van tegenwoordig bezighoudt. Overal verschijnen er nieuwsberichten waarvan de echtheid te betwisten valt. Dat jongeren extra kwetsbaar zijn voor dit fenomeen realiseren zij zich vaak onvoldoende. In deze educatieve workshop gaan we dieper in op het begrip ‘fake news’ of ‘nepnieuws’, zoals dit ook wel genoemd wordt. Wanneer is iets nepnieuws? Door wie en waarom wordt dit verspreid? Wie heeft hier voordeel bij?
De leerlingen worden verdeeld in kleinere groepen. Met behulp van hun eigen smartphone gaan ze op zoek naar berichten waarvan ze het vermoeden hebben dat het hier om “fake news” gaat. Vervolgens gaan zij zelf een nepnieuwsbericht bedenken. Met behulp van een green screen gaan zij zelf hun bericht verfilmen. Zodat het op een écht nieuwsitem lijkt. Hierbij moeten zij goed letten op een aantal kenmerken van fake news, zoals bijvoorbeeld geloofwaardigheid, bronnen, filmstijl, camerastandpunten, enz.

Heb je snel een vraag over de fake news film? Neem direct contact op!
Telefoonnummer: 0165 233 001
E-mailadres: info@digitalcreativity.nl

Doelstelling
Het leren omgaan met het medium video door met verschillende camerastandpunten te werken, evenals het begrijpen hoe nepnieuws tot stand komt. Daarnaast wordt het gevoel voor compositie, storytelling, expressie en beeldtaal versterkt.
De leerling leert met behulp van visuele of auditieve middelen verslag te doen van deelname aan kunstzinnige activiteiten, als toeschouwer en als deelnemer. (kerndoel 51) De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars. (kerndoelen 51 en 52)

Workshop nummer:
0120

Doelgroep:
VMBO, SVO, HAVO, VWO

Duur:
120 minuten

Aantal deelnemers:
25 leerlingen

Locatie:
Op school

Meer weten over deze workshop? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen: