Digital CreativityWorkshop-Worst case scenario

Worst case scenario

De opwarming van de aarde is een van de thema’s die de hedendaagse maatschappij bezighoudt. Het is voor veel jongeren dan ook lastig om zich voor te stellen hoe het zou zijn wanneer dit scenario waarheid zou worden. Het is voor veel mensen dan ook lastig om je voor te stellen hoe het zou zijn wanneer dit scenario waarheid zou worden. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Zou alles onder water komen te staan? Zou er een nieuwe ijstijd komen? Deze workshop is bedoeld om leerlingen hierover na te laten denken en het leert hen, om met behulp van photoshop, hier een visuele voorstelling van te maken. Op deze manier krijgt een onvoorstelbaar scenario een gezicht.
Leerlingen gaan in groepjes achter een computer werken en zoeken op internet informatie over rampen. Vervolgens kiezen zij een rampscenario uit dat zij digitaal gaan visualiseren. Dit kan bijvoorbeeld een overstroming zijn, een vervuilde onleefbare omgeving, een bosbrand, wereldoorlog, enz. Daarna zoeken zij een afbeelding van hun nabije omgeving en gaan deze met photoshop veranderen in een echt rampgebied. Foto’s selecteren, knippen, plakken, kleuren en saturatie aanpassen zijn maar een paar van instrumenten die zij kunnen gebruiken. Wanneer zij klaar zijn kunnen de werken klassikaal besproken worden.

Kerndoelen
Het leren omgaan met het medium fotografie door met verschillende camerastandpunten te werken, evenals het begrijpen van de technische werking van een camera. Daarnaast word het gevoel voor compositie, expressie en beeldtaal versterkt. De leerling leert met behulp van visuele of auditieve middelen verslag te doen van deelname aan kunstzinnige activiteiten, als toeschouwer en als deelnemer. De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars. (kerndoelen 50, 51 en 52)

 

Informatie

Workshop nummer: 0237

Doelgroep: VWO / HAVO / VMBO / VSO

Duur: 100 minuten (2 lesuren)

Aantal deelnemers: 30 leerlingen

Locatie: Op school

 

Heeft u interesse in deze workshop? Neem dan vrijblijvend contact op:

 

Ga terug naar de aanbodpagina